Актуелно

Посета поводом Међународног дана архива.

Поводом Међународног дана архива у посету нам је дошао и драмски писац из Ванкувера Милован Мрачевић. Том приликом, директорка архива Сања Живковић и господин Мрачевић разговарали су о сарадњи и плановима у наредном периоду која ће бити од велике важности за Историјски архив Шумадије Крагујевац.

Остале актуелности

06.05.2022
Изложба под називом " Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци Историјског архива Шумадије у Крагујевцу", аутора Ненада Карамијалковића и Славка Степановића биће отворена данас у Народној библиотеци " Вук Караџић" у 14 сати.
Циљ ове изложбе је да се представе документа Оријенталне збирке Архива у Крагујевцу у временском распону од краја 18. до почетка 20. века. Биће представљена документа која територијално обухватају простор данашње Србије и Црне Горе и о управљачкој пракси Османског царства и како је османска историографија на свом историјском заласку презентовала догађаје из средњовековне и нововековне историје српског народа. По речима аутора значајан удео у припремању и реализацији ове изложбе припада и др Мирјани Маринковић која је османска документа превела на српски језик.
Изложба траје до 6. јуна.