Актуелно

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СРБИЈА И ЦРНА ГОРА У ОРИЈЕНТАЛНОЈ ЗБИРЦИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ШУМАДИЈЕ"

Јуче је у Универзитетској галерији отворена изложба "Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци Историјског архива Шумадије" аутора Ненада Карамијалковића, Славка Степановића и Мирјане Маринковић.
Османска држава (царство), чије трајање премашује шест векова, готово све време свог постојања била је присутна на Балкану и међу Србима. Како би реконструисали своју прошлост у тако дугомисторијском интервалу, а посебно у периоду када Србија није постојала као политички субјект (1459-1804), неопходно је ослонити се превасходно на османску архивску грађу. Једна од коцкица у том великом мозаику чува се у крагујевачком Историјском архиву Шумадије – у његовој Оријенталној збирци. Како би се упознали са овом архивском збирком од изузетног историјског и културног значаја, као и њеним садржајем, припремљена је двојезична (српско-турска) документарна изложба СРБИЈА И ЦРНА ГОРА У ОРИЈЕНТАЛНОЈ ЗБИРЦИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ШУМАДИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ. На изложби су представљене најзначајније личности и догађаји из дуге српско-турске узајамне историје, као и детаљи из свакодневног живота хришћанског и муслиманског становништва у Србији и Црној Гори у време османске владавине, доносећи мноштво нових сазнања и информација.
Изложбу је припремио Историјски архив Шумадије, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Града Крагујевца и Турске агенције са сарадњу и координацију (ТИКА). Изложбу прати и двојезични каталог, чији су рецензенти др Радомир Ј. Поповић и др Александра Вулетић са Историјског института у Београду.
Присутнима су се обратили Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу Града Крагујевца, Мехмет Мете Анаћ, координатор турске агенције за међународну сарадњу и координацију, Сања Живковић, директорка ИАШК, Ненад Карамијалковић и Славко Степановић, аутори.