Актуелно

Историјски архив Шумадије Крагујевац, започео је радове на замени столарије. Средства за реконструкцију издвојена су из буџета локалне самоуправе. По речима директорке архива, Сање Живковић, ово је само почетак обнове и у наредном периоду ову установу културе очекује пуно посла: обнова фасаде, унутрашњи и спољни радови, проширење депоа који је од изузетног значаја за архив Шумадије као и замена аутомобила који је неопходан овој установи. Послове и модернизацију простора обављамо захваљујући изузетној подршци и разумевању града Крагујевца. Историјски архив Шумадије је установа културе од изузетног значаја која чува, негује и складишти сва документа која су од историјског значаја како са територије Крагујевца тако и са територије Шумадијског управног округа.

Остале актуелности

06.05.2022
Изложба под називом " Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци Историјског архива Шумадије у Крагујевцу", аутора Ненада Карамијалковића и Славка Степановића биће отворена данас у Народној библиотеци " Вук Караџић" у 14 сати.
Циљ ове изложбе је да се представе документа Оријенталне збирке Архива у Крагујевцу у временском распону од краја 18. до почетка 20. века. Биће представљена документа која територијално обухватају простор данашње Србије и Црне Горе и о управљачкој пракси Османског царства и како је османска историографија на свом историјском заласку презентовала догађаје из средњовековне и нововековне историје српског народа. По речима аутора значајан удео у припремању и реализацији ове изложбе припада и др Мирјани Маринковић која је османска документа превела на српски језик.
Изложба траје до 6. јуна.