Актуелно

Додела награде колеги Предрагу Илићу

Поштовани, Обавештавамо Вас да сте један од добитника награде Задужбине „Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић“ за 2019. годину. Жири Задужбине „Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић“ за доделу Годишње награде Ђурђа И. Јеленића, управника Државне архиве, Београд, од 1929. до 1938. године за 2019. годину у саставу: 1. Др Милан Кољанин, председник 2. Др Милан Терзић и 3. Др Радмила Радић је на седници одржаној 28. новембра 2019. донео једногласну одлуку да се Годишња награда Ђурђа И. Јеленића, управника Државне архиве, Београд, од 1929. до 1938. године за 2019. годину равноправно додели књигама: 1. Радомир Ј. Поповић, Александра Вулетић, Предраг Илић, Престони Крагујевац. Друштво историчара Шумадије, Крагујевац, 2019. и 2. Петар Ристановић, Косовско питање 1974–1989. Прометеј, Нови Сад, 2019. Награда ће Вам бити уручена на обележавању Дана архива у Србији у уторак, 17. децембра 2019. године у 11 часова у згради Архива Србије, ул. Карнеџијева 2. У Београду, 10. децембра 2019. ЗАДУЖБИНА ЂУРЂА, ДАНИЦЕ И ЈОВАНКЕ ЈЕЛЕНИЋ.

Остале актуелности

09.09.2021

Након вишегодишњег рада и усавршавања софтвера за архивиско пословање, АРХИС, представљен је запосленима Историјског архива Шумадије Крагујевац. На самој презентацији софтвера који је садашњост и будућности архивског пословања одржана је и краћа обука запослених.

Предавања и обуку су обављали запослени Државног архива Србије, Никола Аџић, архивиста и руководилац службе за обраду података и Александа Јаношев виши архивски помоћник за информационе технологије.

26.05.2021

У просторијама Историјског архива Шумадије у крагујевцу дана 26.52021. године одржана је конференција за новинаре на којој је представљен Зборник радова са научног скупа под називом "Јован Ристић, државник и дипломата - Берлински конгрес (140 година од међународног признања Србије)". Иако је позив био уредно и на време прослеђен свим електронским и штампаним медијима, као и дописништвима из Крагујевца, на конференцији су били присутне само новинарске екипе Радио телевизије Крагујевац, Пинк телевизије, Прве телевизије и Радио "Златоусти".
На конференвији су говорили: Славица Јагличић, директор историјског архива Шумадије у Крагујевцу, издавач зборника. Предраг Илић, архивски саветник, главни уредник зборника. Директор Архива, Славица Јагличић, упознала је новинаре са свим програмским активностима у периоду од 2018. године до данас, начину функционисања установе у време пандемије, набавци нове опреме за рад конзерваторске лабораторије, дигитализацији матичних књига рођених, венчаних и умрлих. Предраг Илић, главни уредник Зборника; укратко је представио све радове који су одштампани у Зборнику и нагласио зашто само од, уредник, представља часопис, с обзиорм да није било могуће присуство учесника овог Научног скупа јер су из различитих градова Србије и Региона.

РТК РЕПОРТАЖА - ВИДЕО