Актуелно

Промоција књиге "Дневник једног архивисте из 1999. године" аутора Борише Радовановића

     Књига "Дневник једног архивисте из 1999. године" представља, израз зрелости једног писца и аутентично сведочанство о догађајима из рата 1999.године. Својим досадашњим радом Бориша Радовановић је оставио видан траг у културном, јавном и друштвеном животу Крагујевца. Као историчар и архивски саветник, објавио је више књига из прошлости Крагујевца и Шумадије. Током бомбардовања 1999. године радио је у Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу, као архивист на заштити архивске грађе. Дневничке белешке које је водио обухватају време од 78 дана, последње године другог миленијума. То је време завршне фазе рата на Косову и Метохији и бомбардовање Савезне Републике Југославије. Белешке си вођене континуирано од 24. марта 1999.године, (првог дана бомбардовања) до 9. јуна 1999. године(потписивањем Кумановског споразума).

     Настајале у време рата, писане и по диктату времена, по садржини и предмету интересовања веома су разнородне. Белешке представљају  покушај да се то време отргне од заборава, али на нови начин сагледа, како би добило своју историјску и културну одредницу. 

     Највећи део бележака односио се на догађаје непосредно везане за бомбардовање, али су оне на моменте прожете историјским и архивистичким освртима, етнографским и генеолошким анализама и запажањима. Аутор је бележио све што му се чинило важним, првенствено оно што су му давали повод за самопосматрање и рефлексије различите врсте. 

    Аутор је успео да кроз лично виђење догађаја, оживи свест о потреби заштите нашег културног наслеђа које је богато и представља исходиште читавог нашег друштвеног бића.

Остале актуелности

12.05.2020

Поштовани посетиоци Историјског архива Шумадије Крагујевац,

Отпочели смо рад са странкама, али ће у зграду улазити странке које имају маску и рукавице. Поштоваће се и ред да само једна странка може бити у канцеларији. У читаоници може бити свега 5 корисника.

 

Славица Јагличић

Директор ИАШ Крагујевац

17.03.2020

Поштовани корисници,

захтеве можете слати електронским путем, попуњавањем формулара на сајту архива или путем поште. Одговоре на Ваше захтеве достављамо електронским путем или поштом. Читаоница неће радити до даљњег. Рад истаживача се обуставља до даљњег. 

За додатне информације

034/336-251      034/336-252

Мејл адреса :  archivekg@gmail.com 

или попуните формулар на :  http://www.istorijskiarhivsumadije.com/kontakt/

06.03.2020

У сарадњи са Амбасадом Египта, ИАШ Крагујевац организује гостовање Изложбе „Српско/југословенски-египатски односи“ коју су, заједно, урадили запослени у Архиву Србије и Архиву Југославије. Излозба ће, услед недостатка изложбеног простора у ИАШ Крагујевац, бити отворена у НБ „Вук Караџић“ 06.03.2020. године у 12 часова и гостовати у нашем граду до 16.03.2020. године.

Захваљујемо се НБ „Вук Караџић“ на помоћи око реализације изложбе и уступању простора.

Отварању Изложбе присуствоваће његова екселенција амбасадор Египта  Амр Алгувејли, као и већник за културу господин Миљан Бјелетић.