Актуелно

Отварање изложбе „Средњовековни рукописи и штампане књиге (фототипска издања)“

У нашем Архиву отворена је изложба „Средњовековни рукописи и штампане књиге (фототипска издања)“. Њу чини тридесетак фототиспких издања српских рукописних књига, која су од настанка до данас сачувала своју капиталну вредност, а међу њима су Мирослављево јеванђеље, Номоканон, Радослављево јеванђеље, Српски псалтир, Синајски псалтир, Карејски типик и многи други. Сачуване су захваљујући колекционару Верославу Радовићу, који скоро пола века прикупља вредна и ретка репринт издања, врхунске штампе, у размери 1:1, апсолутно верна оригиналу.
У својој збирци Радовић има више од тридесет капиталних књига (његова библиотека има више од три хиљаде књига и стално се допуњава), међу којима и рукописно Четворојеванђеље Николе Стањевића, властелина, цара Душана (чији се оригинал чува у Хиландару), које не поседује ни једна библиотека у Србији, Мирослављево јеванђеље издато само у 300 примерака у Јужној Африци, као и ново издање ове књиге из Беча.
Прва књига његове колекције била је Законоправило или Номоканон Светог Саве и то чувени Иловички препис из 1226. године, које и постоји само у фототипским издањима јер је оригинал изгубљен, а временом је набавио Вуканово и Радослављево јеванђеље (које је 1963. године издао хрватски академик Јосиф Врана и то је једино издање) чији је оригинал у Русији.
Поседује и колекционарски примерак Мирослављевог јеванђеља које је само у 10 примерака штампао наш човек из Франкфурта, такође страствени колекционар старих књига, који је први примерак поклонио владики Григорију када је устоличен у Диселдорфу.
Присутнима су се обратили директорка ИАШК Сања Живковић, која је казивала "Слово љубве", Предраг Илић, архивски саветник и Верослав Радовић, колекционар.
Изложба је отворена за посетиоце до 15. марта.
Фотографије: Андреј Коцић, Јелена Микићевић и Ксенија Ђерковић.