Актуелно

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СРБИЈА И ЦРНА ГОРА У ОРИЈЕНТАЛНОЈ ЗБИРЦИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ШУМАДИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ" У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

Јуче је у присуству представника Минстарства културе, Амбасаде Турске, турске агенције за међународну сарадњу и координацију ТИКА и многобројних гостију у Етнографском музеју у Београду отворена изложба "Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци Историјског архива Шумадије Крагујевац" аутора Ненада Карамијалковића, Славка Степановића и Мирјане Маринковић.
Она представља трећу, тј. завршну фазу истоименог пројекта суфинансираног од стране Министарства културе Републике Србије, Града Крагујевца и Турске агенције за међународну сарадњу и координацију ТИКА.
На двојезичним изложбеним паноима могло се видети 13 докумената и исечци из четири књиге, издвојени из Аналитичког инвентара Оријенталне збирке ИАШК, која је сачињена од 156 докумената и 31 књигу на османском турском и арапском језику. Одабраним документима се на најрепрезентативнији начин реконструишу прошлост Србије и Црне Горе од краја 18. до почетка 20. века како у погледу националне, тако и друштвене историје ових простора. Такође, публика је могла видети и оригинална документа, а изложбу прати посебно осмишљен и садржајан двојезични каталог.
На отварању присутнима су се обратили: Тијана Чолак-Антић Поповић, директорка Етнографског музеја, Сања Живковић, директорка Историјског архива Шумадије Крагујевац, Мирјана Маринковић, Славко Степановић, Ненад Карамијалковић, аутори изложбе и Мехмет Мете Анаћ, координатор Турске агенције за међународну сарадњу и координацију ТИКА, који је и отворио изложбу.
Модератор програма био је Владимир Ђорђевић.