Актуелно

Обележавање Међународног дана архива

Историјски архив Шумадије Крагујевац је поводом Међународног дана архива ( 9. јун) организовао Дан отворених врата. Том приликом, присуствовали су малишани из ПУ " Нада Наумовић" предшколци из вртића " Лептирић" и ученици петог разреда ОШ " 21.октобар". Љубитељи историје имали су прилику да сазнају нешто више о Катарини Богдановић, Елизабет Рос и незаобилазном Амиџи, као и о самом архиву- шта је архив,чему служи,шта се чува и зашто је важан. О свему томе говорила је директорка архива Сања Живковић са својим сарадницима Ксенијом Ђерковић, архивистом и глумцима који су за ову сврху дошли из ЦЗНТК "Абрашевић". Њихова појава дочарала је ове важне историјске личности из Крагујевца. Циљ обележавања овог дана је да подстакне и развије свест јавности о архивској грађи као културном и споменичком благу које заслужује да буде сачувано од заборава, пропадања, уништења, а првенствено као основа за писање историје и памћење једног народа. Јер народ без историје и памћења као и писаних докумената престају да постоје. Идеја о обележавању Међународног дана архива појавила се почетком 21. века у Бечу. До прве прославе чекало се годинама, тако да је први Међународни дан архива обележен 9. јуна 2008. године. Међународни дан архива је прилика да архиви у свету и код нас јавност упознају са својом стручном, културном, научном, административном и услужном делатношћу, као и са вредним историјским писаним благом о којем воде бригу. Историјски архив Шумадије Крагујевац је ове године желео да стави акценат на наше најмлађе суграђане, нове генерације које од малих ногу треба да уче о националној историји, важности архива и заштити писане културне баштине.

Остале актуелности

06.05.2022
Изложба под називом " Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци Историјског архива Шумадије у Крагујевцу", аутора Ненада Карамијалковића и Славка Степановића биће отворена данас у Народној библиотеци " Вук Караџић" у 14 сати.
Циљ ове изложбе је да се представе документа Оријенталне збирке Архива у Крагујевцу у временском распону од краја 18. до почетка 20. века. Биће представљена документа која територијално обухватају простор данашње Србије и Црне Горе и о управљачкој пракси Османског царства и како је османска историографија на свом историјском заласку презентовала догађаје из средњовековне и нововековне историје српског народа. По речима аутора значајан удео у припремању и реализацији ове изложбе припада и др Мирјани Маринковић која је османска документа превела на српски језик.
Изложба траје до 6. јуна.