Актуелно

Промоција књиге "Дневник једног архивисте из 1999. године" аутора Борише Радовановића

     Књига "Дневник једног архивисте из 1999. године" представља, израз зрелости једног писца и аутентично сведочанство о догађајима из рата 1999.године. Својим досадашњим радом Бориша Радовановић је оставио видан траг у културном, јавном и друштвеном животу Крагујевца. Као историчар и архивски саветник, објавио је више књига из прошлости Крагујевца и Шумадије. Током бомбардовања 1999. године радио је у Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу, као архивист на заштити архивске грађе. Дневничке белешке које је водио обухватају време од 78 дана, последње године другог миленијума. То је време завршне фазе рата на Косову и Метохији и бомбардовање Савезне Републике Југославије. Белешке си вођене континуирано од 24. марта 1999.године, (првог дана бомбардовања) до 9. јуна 1999. године(потписивањем Кумановског споразума).

     Настајале у време рата, писане и по диктату времена, по садржини и предмету интересовања веома су разнородне. Белешке представљају  покушај да се то време отргне од заборава, али на нови начин сагледа, како би добило своју историјску и културну одредницу. 

     Највећи део бележака односио се на догађаје непосредно везане за бомбардовање, али су оне на моменте прожете историјским и архивистичким освртима, етнографским и генеолошким анализама и запажањима. Аутор је бележио све што му се чинило важним, првенствено оно што су му давали повод за самопосматрање и рефлексије различите врсте. 

    Аутор је успео да кроз лично виђење догађаја, оживи свест о потреби заштите нашег културног наслеђа које је богато и представља исходиште читавог нашег друштвеног бића.

Остале актуелности

30.12.2019

У понедељак 30.12 с почетком у 12 часова, у просторијама архива, биће отворена изложба посвећена једној од најобразованијих жена прве половине двадесетог века, Катарини Богдановић.

27.12.2019
Захваљујући новчаној донацији Телекома, Историјски архив Шумадије Крагујевц набавио је нову техничку опрему која ће запосленима унапредити пословање и омогућити ефикаснију дигитализацију архивске грађе.
Захвални смо Телекому на подршци.
29.10.2019
"Крагујевац прва престоница модерне Србије"