Актуелно

Округли сто

Берлински конгрес, на ком су се отворила, али и решила бројна питања настала након Велике источне кризе, представљао је значајну прекретницу у модерној историји српског народа. Умногоме, захваљујући личним способностима и иницијативама Јована Ристића, на Берлинском конгресу донето је више одлука које су значајно определиле будућност Србије, као и даљи ток стварања њених државних и националних циљева.

Приликом проучавања значаја Берлинског конгреса, учешће Јована Ристића на њему, требало би посебно посветити пажњу великом броју историјских догађаја и процеса који су му предходили. Делатност Јована Ристића, представљала је завршни чин драме отпочете Невесињском пушком, а окончане признањем Србије као независне и суверене државе. Овај угледни дипломата, главни носилац послова унутрашње и спољне политике Србије током Велике источне кризе српско-турских ратова 1876. И 1877. године, био је предодређен да представља интерес Србије на овом значајном Конгресу. Руковођен изнад свега националним интересима српског народа, које је познавао и разумевао на прави начин, Ристић је Србији обезбедио место у породици модерних европских држава. Такође омогућио јој је полазну основу за стварање најважнијег циља Србије-ослобађање читавог српског народа од туђинске власти и његово уједињење у оквиру јединствене националне државе.

Остале актуелности

12.05.2020

Поштовани посетиоци Историјског архива Шумадије Крагујевац,

Отпочели смо рад са странкама, али ће у зграду улазити странке које имају маску и рукавице. Поштоваће се и ред да само једна странка може бити у канцеларији. У читаоници може бити свега 5 корисника.

 

Славица Јагличић

Директор ИАШ Крагујевац

17.03.2020

Поштовани корисници,

захтеве можете слати електронским путем, попуњавањем формулара на сајту архива или путем поште. Одговоре на Ваше захтеве достављамо електронским путем или поштом. Читаоница неће радити до даљњег. Рад истаживача се обуставља до даљњег. 

За додатне информације

034/336-251      034/336-252

Мејл адреса :  archivekg@gmail.com 

или попуните формулар на :  http://www.istorijskiarhivsumadije.com/kontakt/

06.03.2020

У сарадњи са Амбасадом Египта, ИАШ Крагујевац организује гостовање Изложбе „Српско/југословенски-египатски односи“ коју су, заједно, урадили запослени у Архиву Србије и Архиву Југославије. Излозба ће, услед недостатка изложбеног простора у ИАШ Крагујевац, бити отворена у НБ „Вук Караџић“ 06.03.2020. године у 12 часова и гостовати у нашем граду до 16.03.2020. године.

Захваљујемо се НБ „Вук Караџић“ на помоћи око реализације изложбе и уступању простора.

Отварању Изложбе присуствоваће његова екселенција амбасадор Египта  Амр Алгувејли, као и већник за културу господин Миљан Бјелетић.