Актуелно

Изложба

Пратећи животни пут др Јована Стејића, првог Србина доктора медицине у обновљеној Србији, документарно биографска изложба о његовом животу и делу,  уатора Славка Степановића и Ненада Карамијалковића нашла се и у Горњем Милановцу , месту у коме је поред Шабца, Крагујевца , Пожаревца и Београда овај истакнути лекар борвио. Изложба је отворена у Музеју Рудничко -таковског краја 22. новембра 2018. године чиме је успешо настављена сарадња двеју установа. Такође у  простору музеја Рудничко- таковског,  аутори су 4. децембра 2018. године одржали и предавање о др.  Јовану Стејић једном  од најзнаменитијих  људи  Србије тридесетих и четрдесетих година 19. века, државном секретару, оснивачу књажевског санитета, једном од осморице оснивача Друштва српске словесности, претече данашње Српске академије наука и уметности,  реформатору, борацу  за људска права, преводиоцу , књижевнику али  пре свега хуманиста и просветитељу .

Остале актуелности

12.05.2020

Поштовани посетиоци Историјског архива Шумадије Крагујевац,

Отпочели смо рад са странкама, али ће у зграду улазити странке које имају маску и рукавице. Поштоваће се и ред да само једна странка може бити у канцеларији. У читаоници може бити свега 5 корисника.

 

Славица Јагличић

Директор ИАШ Крагујевац

17.03.2020

Поштовани корисници,

захтеве можете слати електронским путем, попуњавањем формулара на сајту архива или путем поште. Одговоре на Ваше захтеве достављамо електронским путем или поштом. Читаоница неће радити до даљњег. Рад истаживача се обуставља до даљњег. 

За додатне информације

034/336-251      034/336-252

Мејл адреса :  archivekg@gmail.com 

или попуните формулар на :  http://www.istorijskiarhivsumadije.com/kontakt/

06.03.2020

У сарадњи са Амбасадом Египта, ИАШ Крагујевац организује гостовање Изложбе „Српско/југословенски-египатски односи“ коју су, заједно, урадили запослени у Архиву Србије и Архиву Југославије. Излозба ће, услед недостатка изложбеног простора у ИАШ Крагујевац, бити отворена у НБ „Вук Караџић“ 06.03.2020. године у 12 часова и гостовати у нашем граду до 16.03.2020. године.

Захваљујемо се НБ „Вук Караџић“ на помоћи око реализације изложбе и уступању простора.

Отварању Изложбе присуствоваће његова екселенција амбасадор Египта  Амр Алгувејли, као и већник за културу господин Миљан Бјелетић.

30.12.2019

У понедељак 30.12 с почетком у 12 часова, у просторијама архива, биће отворена изложба посвећена једној од најобразованијих жена прве половине двадесетог века, Катарини Богдановић.