Актуелно

Изложба

Пратећи животни пут др Јована Стејића, првог Србина доктора медицине у обновљеној Србији, документарно биографска изложба о његовом животу и делу,  уатора Славка Степановића и Ненада Карамијалковића нашла се и у Горњем Милановцу , месту у коме је поред Шабца, Крагујевца , Пожаревца и Београда овај истакнути лекар борвио. Изложба је отворена у Музеју Рудничко -таковског краја 22. новембра 2018. године чиме је успешо настављена сарадња двеју установа. Такође у  простору музеја Рудничко- таковског,  аутори су 4. децембра 2018. године одржали и предавање о др.  Јовану Стејић једном  од најзнаменитијих  људи  Србије тридесетих и четрдесетих година 19. века, државном секретару, оснивачу књажевског санитета, једном од осморице оснивача Друштва српске словесности, претече данашње Српске академије наука и уметности,  реформатору, борацу  за људска права, преводиоцу , књижевнику али  пре свега хуманиста и просветитељу .

Остале актуелности

30.12.2019

У понедељак 30.12 с почетком у 12 часова, у просторијама архива, биће отворена изложба посвећена једној од најобразованијих жена прве половине двадесетог века, Катарини Богдановић.

27.12.2019
Захваљујући новчаној донацији Телекома, Историјски архив Шумадије Крагујевц набавио је нову техничку опрему која ће запосленима унапредити пословање и омогућити ефикаснију дигитализацију архивске грађе.
Захвални смо Телекому на подршци.
29.10.2019
"Крагујевац прва престоница модерне Србије"