Актуелно

Изложба у Руднику

У години обележавања великог јубилеја, двестоте годишњице од проглашења Крагујевца за прву модерну престоницу обновљене Србије 1818. године, Историјски архив Шумадије у свом маниру наставља промовисање и обележавање значајних догађаја, датума и личности које су оставиле неизбрисив траг на путу ка изградњи независне и модерне Српске државе.  Тако је 19. новембра 2018. године у Дому културе на Руднику отворена документарно биографска изложба о Сими Милосављевић Паштрмцу, домоуправитељу  кнеза Милоша, и првог човека престоног Крагујевца. Изложба је реализована у сарадњи Града Крагујевца и Удружења историчара Шумадије под ауторством Слака Степановића и Ненада Карамијалковића. Изложбу прати драмски приказ из живота Симе Паштрмца који је за савремену публику прилагодио и извео Илија Степановић из Центра за неговање традиционалне културе  Абрашевић Крагујевац.

Остале актуелности

16.01.2019
Изложба "Наша историја, наша сећања", је посвећена солидарности српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.
14.12.2018
Промоција деветог броја  часописа "Шумадијски анали". 
28.11.2018
Јован Ристић, државник и дипломата-Берлински конгрес-(140 година од међународног признања и независности Србије)
23.11.2018
У просторијама Meђуопштинког истоијског архива Чачак, 23.11.2018.године, одржана је стручна радионица у организацији Друштва конзерватора Србије и поменутог Архива, о теми Превентивна заштита архивсе грађе и регистратурског материја.