Актуелно

Изложба у Руднику

У години обележавања великог јубилеја, двестоте годишњице од проглашења Крагујевца за прву модерну престоницу обновљене Србије 1818. године, Историјски архив Шумадије у свом маниру наставља промовисање и обележавање значајних догађаја, датума и личности које су оставиле неизбрисив траг на путу ка изградњи независне и модерне Српске државе.  Тако је 19. новембра 2018. године у Дому културе на Руднику отворена документарно биографска изложба о Сими Милосављевић Паштрмцу, домоуправитељу  кнеза Милоша, и првог човека престоног Крагујевца. Изложба је реализована у сарадњи Града Крагујевца и Удружења историчара Шумадије под ауторством Слака Степановића и Ненада Карамијалковића. Изложбу прати драмски приказ из живота Симе Паштрмца који је за савремену публику прилагодио и извео Илија Степановић из Центра за неговање традиционалне културе  Абрашевић Крагујевац.

Остале актуелности

12.05.2020

Поштовани посетиоци Историјског архива Шумадије Крагујевац,

Отпочели смо рад са странкама, али ће у зграду улазити странке које имају маску и рукавице. Поштоваће се и ред да само једна странка може бити у канцеларији. У читаоници може бити свега 5 корисника.

 

Славица Јагличић

Директор ИАШ Крагујевац

17.03.2020

Поштовани корисници,

захтеве можете слати електронским путем, попуњавањем формулара на сајту архива или путем поште. Одговоре на Ваше захтеве достављамо електронским путем или поштом. Читаоница неће радити до даљњег. Рад истаживача се обуставља до даљњег. 

За додатне информације

034/336-251      034/336-252

Мејл адреса :  archivekg@gmail.com 

или попуните формулар на :  http://www.istorijskiarhivsumadije.com/kontakt/

06.03.2020

У сарадњи са Амбасадом Египта, ИАШ Крагујевац организује гостовање Изложбе „Српско/југословенски-египатски односи“ коју су, заједно, урадили запослени у Архиву Србије и Архиву Југославије. Излозба ће, услед недостатка изложбеног простора у ИАШ Крагујевац, бити отворена у НБ „Вук Караџић“ 06.03.2020. године у 12 часова и гостовати у нашем граду до 16.03.2020. године.

Захваљујемо се НБ „Вук Караџић“ на помоћи око реализације изложбе и уступању простора.

Отварању Изложбе присуствоваће његова екселенција амбасадор Египта  Амр Алгувејли, као и већник за културу господин Миљан Бјелетић.

30.12.2019

У понедељак 30.12 с почетком у 12 часова, у просторијама архива, биће отворена изложба посвећена једној од најобразованијих жена прве половине двадесетог века, Катарини Богдановић.