Актуелно

Изложба у Руднику

У години обележавања великог јубилеја, двестоте годишњице од проглашења Крагујевца за прву модерну престоницу обновљене Србије 1818. године, Историјски архив Шумадије у свом маниру наставља промовисање и обележавање значајних догађаја, датума и личности које су оставиле неизбрисив траг на путу ка изградњи независне и модерне Српске државе.  Тако је 19. новембра 2018. године у Дому културе на Руднику отворена документарно биографска изложба о Сими Милосављевић Паштрмцу, домоуправитељу  кнеза Милоша, и првог човека престоног Крагујевца. Изложба је реализована у сарадњи Града Крагујевца и Удружења историчара Шумадије под ауторством Слака Степановића и Ненада Карамијалковића. Изложбу прати драмски приказ из живота Симе Паштрмца који је за савремену публику прилагодио и извео Илија Степановић из Центра за неговање традиционалне културе  Абрашевић Крагујевац.

Остале актуелности

30.12.2019

У понедељак 30.12 с почетком у 12 часова, у просторијама архива, биће отворена изложба посвећена једној од најобразованијих жена прве половине двадесетог века, Катарини Богдановић.

27.12.2019
Захваљујући новчаној донацији Телекома, Историјски архив Шумадије Крагујевц набавио је нову техничку опрему која ће запосленима унапредити пословање и омогућити ефикаснију дигитализацију архивске грађе.
Захвални смо Телекому на подршци.
29.10.2019
"Крагујевац прва престоница модерне Србије"