Актуелно

Изложба "Наша историја, наша сећања" - видео

Протекао је тачно један век откада је пробој Солунског фронта (Источни фронт) омогућио савезничким трупама Источне армије напредовање ка Дунаву и Јадрану, као и ослобођење Србије, тешко страдале у рату.  Савезници, Енглези, Французи, Грци, Италијани, Срби (и Руси до Октобарске револуције 1917) , разбијајући  почев од 15. септембра  1918, одбрану бугарских, аустроугарских и немачких трупа, приморали су  Бугарску да затражи примирје и тако послали сигнал о убрзаном слабљењу Централних сила, на Солунском (Источном), али и на западном фронту (будући да је Немачка била приморана да премести трупе на Солунски фронт, што је увелико ослабило њену одбрану).

Након једног века, осећање која буде беседе и ослобођењу Србије од стране Источне армије, са француским и српским трупама у првим редовима, остају у срцу заједничког сећања, које чувају многи српски градови.

И након сто година, много српских породица које негују успомену на оне који су се борили за слободу, на фронту или у позадини. Бројне су приче које сведоче о посебној солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба.

 

 

Остале актуелности

21.05.2019

„Престони Крагујевац“, још једна у низу монографија која открива живот у овом централношумадијском граду, промовисана јe у сали Скупштине града у присуству представника локалне самоуправе и стручне јавности.

https://www.youtube.com/watch?v=YxdvmZHtHLU

16.01.2019
Изложба "Наша историја, наша сећања", је посвећена солидарности српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.
14.12.2018
Промоција деветог броја  часописа "Шумадијски анали". 
28.11.2018
Јован Ристић, државник и дипломата-Берлински конгрес-(140 година од међународног признања и независности Србије)